Wat doet een holistisch diëtiste?

05-05-2024



Wat een klassiek diëtiste doet is geen mysterie. Een holistisch diëtiste daarentegen, dat is minder bekend in België...



Diëtiste vs. voedingsdeskundige/nutritionist

Beginnen doen we bij het begin: de titel diëtiste is een erkende titel in België. Niet iedereen kan zichzelf dus zomaar diëtiste noemen. Om deze titel te dragen moet je 3 jaar studeren en een bepaald aantal uur stage gelopen hebben. 

Voedingsdeskundige of nutritionist zijn daarentegen geen erkende titels. Je kan dergelijke diploma's vaak behalen via online cursussen of korte opleidingen. 

Wilt dat zeggen dat een diëtiste beter is dan iemand met een andere titel? Neen, helemaal niet. Het geeft wel een indicatie dat deze persoon veel tijd heeft gespendeerd met de neus in de boeken (pathologie, fysiologie, dieetleer, ...), in het labo (chemie, fysica, microbiologie) en in de keuken (ja, diëtisten krijgen kookles).

Wat doet een klassiek diëtist?

Wanneer mensen 'diëtist' horen, doet dat meteen het belletje 'vermageren' rinkelen. Hierdoor wordt vaak gedacht dat een diëtist enkel en alleen kan worden ingezet om gewicht te verliezen. Laat me direct met de deur in huis vallen: van de 3 jaar opleiding tot diëtist krijg je maar een fractie van deze tijd theorie rond vermageringsdiëten (+/- 10 lesuren). That's it. Alle overige uren leer je voornamelijk focussen op klinische diëten.

Met dit diploma kan je meerdere kanten uitgaan: werken in een klinische setting (ziekenhuis vb), in een zelfstandige praktijk, kwaliteitscontroles uitvoeren, productontwikkeling, ... Tijdens de stageperiode krijg je een voorproefje van hoe deze job er op dagdagelijkse manier uitziet.

Ik vond het contact met mensen fantastisch. Tijdens mijn ziekenhuisstage haalde ik het meeste energie van de bezoekjes bij patiënten.

De nadelen? Alles moest snel gaan en het effectieve advies was vaak voorgekauwd en uniform. Iedereen met een bepaalde fysieke klacht kreeg dezelfde uitleg met zelfde bijhorende fiche...

Er moet toch een andere manier bestaan hoe we mensen kunnen behandelen? Eentje waarbij we niet enkel standaardprocedures gaan gebruiken. Zeker en vast: een holistische werkwijze.


Holistisch, what's in a name?

Holistisch betekent dat je het geheel gaat bekijken. Ik omschrijf dit vaak als uitzoomen en stilstaan bij meerdere factoren, het hele plaatje in kaart brengen. Een klassieke werkwijze zal daarentegen gaan inzoomen en slechts één aspect behandelen. 

Klinkt abstract hé? Een praktisch voorbeeld om dit wat duidelijker te maken: een cliënt komt aankloppen met darmproblemen, wat is het verschil tussen een klassieke en holistische aanpak?

Een goed holistisch therapeut leert linken leggen, connecties maken tussen onderlinge klachten en doorvragen waar nodig. De lijst van vragen kan dus nog diepgaander of uitgebreider zijn, afhankelijk van wie jouw dossier bekijkt.

Wat betekent holistisch voor mij?

Zoals ik zei: holistisch = uitzoomen in plaats van met een vergrootglas op één factor in te zoomen. Ik deel holistisch werken op in 3 grote peilers:

  1. Voeding en levensstijl
  2. Toxines en disbalans in het lichaam
  3. Emoties, energie en zenuwstelsel

Indien ik louter en alleen zou focussen op een van bovenstaande punten, in plaats van alledrie, mis ik een groot deel van het verhaal. Daarom stopte ik met werken op de klassieke manier zoals die mij destijds werd aangeleerd.

Holistisch therapeut/gids

Voor sommige mensen zal deze titel zweverig klinken en dat is prima. Voor mij voelt het goed aan en dat is het allerbelangrijkste.

Het grootste compliment dat ik kreeg van een cliënt was dat ik een perfecte balans heb gevonden tussen wetenschap en de meer 'mysterieuze' of onzichtbare dingen. Voor mij blijft het belangrijk om beide voeten op de grond te houden en niet weg te zweven. We blijven in het hier en nu en gaan de klachten ook op die manier aanpakken.


Kostprijs

Het grootste voordeel van een holistische visie is dat je een gepersonaliseerde aanpak krijgt en het advies op jouw maat wordt opgesteld. Je wordt bekeken als holistisch wezen met alles erop en eraan, niet enkel op basis van wat je eet. Daar zit dus ook het grote verschil: een sessie duurt vaak langer en is diepgaander.


Het lichaam probeert een verhaal te vertellen en alleen met veranderingen in je voeding zal je het probleem niet bij de kern aanpakken. 


De kostprijs voor een sessie bij een holistisch diëtist ligt daardoor ook hoger. Niet enkel omdat een sessie langer duurt en diepgaander is, maar ook omdat de diëtist extra opleidingen heeft gevolgd. Enkel en alleen met de kennis uit de opleiding voedings- en dieetkunde of klassieke specialisaties kom je er namelijk niet. Je hebt nood aan diepgaandere kennis om de linken en connecties tussen de klachten te kunnen maken.

Aangezien diëtist een erkend beroep is, is er sprake van een (gedeeltelijke) terugbetaling via de meeste mutualiteiten. Op die manier kunnen de kosten deels worden gedrukt. 

Een van de redenen waarom ik meerdere opties aanbied, is het prijsverschil onderling: 

Op die manier kan je als cliënt op meerdere manieren met mij samenwerken. 


Is iedereen klaar voor holistische aanpak?

Een kort maar bondig antwoord: neen. 

We leven in een quick fix maatschappij waarbij je met 1 pilletje de klacht kan maskeren. Ik gebruik bewust niet het werkwoord 'oplossen', want dat doe je niet met een pilletje. Wanneer je stopt met een bepaald medicijn zal de klacht namelijk terug omhoog komen.

Vergelijk dit met een bal die je onder water wilt houden. Zonder erop te duwen drijft deze gewoon op het water. Als je er hard op duwt blijft deze onder water. Medicijnen hebben hetzelfde effect: ze duwen de bal onder water, maar bij het loslaten (stoppen) komt de bal (de klacht) gewoon terug bovendrijven - Dit betekent trouwens niet dat holistische therapeuten tegen het gebruik van medicatie zijn. Wel tegen het te snel voorschrijven van bepaalde dingen indien de klacht ook bij de wortel kan worden aangepakt.


Een holistische aanpak betekent dieper graven: de bron van het probleem opsporen en aanpakken. Concreet betekent dit ook echt zelf verantwoordelijkheid opnemen en aan de slag gaan. En ja, dat vraagt tijd en kost geld. Het is geen makkelijk proces, maar wel een waar je levenslang de vruchten van kan plukken. Ik zie het als een investering in een gezonde toekomst. 


Om terug te gaan naar de originele vraag ('is iedereen klaar voor holistische aanpak?'): neen, niet iedereen is hier klaar voor. Het is voor veel personen comfortabeler om zichzelf te nestelen in de rol van lijder ('slachtoffer') dan in deze van leider.

Vroeger accepteerde ik elke cliënt maar daarmee ben ik gestopt. Het is niet mijn job om mensen klaar te stomen voor verandering, ik ben geen psychotherapeut of life coach. Mensen die klaar zijn voor verandering en daarbij een gids nodig hebben zijn van harte welkom!


Holistisch is geen kwaliteitslabel

Om af te ronden nog even deze voetnoot: holistisch staat niet standaard gelijk aan kwaliteit. 

Je hebt mogelijks al gemerkt dat er een wildgroei is aan therapeuten, coaches, ... die zichzelf holistisch noemen. Aangezien dit geen erkende term is, kan iedereen dit dus claimen (ja, ik ook).

  • Jezelf 'coach' noemen zonder enige achtergrond of opleiding holistisch
  • Enkel en alleen supplementen aan een cliënt aanraden  holistisch
  • Alleen praten over chakra's, kundalini of spiritualiteit holistisch
  • Enkel en alleen navragen of iemand goed slaapt ≠ holistisch

Ik vind het belangrijk om ook hier kritisch te blijven. Kijk even verder op deze personen hun website of socials en luister naar je buikgevoel. Voelt iets niet goed aan, dan zegt dit vaak al genoeg.


Dus, of je nu kiest voor een klassiek of een holistisch diëtist: de keuze is aan jou! Het belangrijkste is dat je de antwoorden vindt waar je waarschijnlijk al lang naar zoekt.

Ik wens je veel succes bij deze zoektocht!

Wil je iets delen met mij op basis van deze blogpost? Niet twijfelen, gewoon doen!